De geldfabriek

Hoi Jacobiene,

Heb je een leuke verjaardag gehad?

Hoe is geld ontstaan en hoe is cadeaus geven ontstaan? Leuke vragen. Ik zal eerst antwoord geven op hoe geld ontstaan is.

Heel vroeger bestond er geen geld, maar er bestond wel handel. Mensen kochten dingen en moesten er ook voor betalen, want degene die zijn spullen weggaf, moest er natuurlijk ook van verdienen. Hiervoor bestond een oplossing: ruilhandel. Dit hield in: een boer kocht bijvoorbeeld van een andere boer aardappelen en betaalde daarvoor met bijvoorbeeld graan. Op deze manier werden ze er allebei beter van.

Tot geld ontstond was de ruilhandel het enige betaalmiddel en zelfs al bestaat er tegenwoordig wel geld, de ruilhandel bestaat nog steeds en wordt nog gebruikt: goederen en diensten worden met elkaar geruild. Maar ook met geld is er sprake van ruilhandel: we ruilen geld voor goederen en diensten of andersom. Een dienst is bijvoorbeeld dat je haar wordt geknipt bij de kapper.
Wel bestonden er veel nadelen aan de ruilhandel, want het is moeilijk om de waarde vast te stellen. Hoeveel graan is één kilo aardappelen waard? En daarbij heeft de ander niet altijd nodig wat je aanbiedt. Zo kan de boer die aardappelen verbouwt, ook graan verbouwen, waardoor de boer met alleen graan geen ruilmiddel had. En natuurlijk is het moeilijk om te sparen, want spullen die bederven kunnen niet gespaard worden.

Later werden er ook waardevollere zaken gebruikt voor de ruilhandel die ook niet in waarde afnamen of bedorven. Het gaat om producten die altijd belangrijk waren en die de mensen altijd konden gebruiken, zoals schelpen, vee, zout en gedroogd vlees. Zelfs als die persoon het niet gebruikte voor zichzelf, kon hij het wel weer gebruiken om iets bij iemand anders te kopen.
Ontstaan van geld
Toen veel mensen gingen rondreizen, werd ruilhandel met verschillende producten moeilijker. De mensen namen daarom goud en zilver mee op reis om mee te betalen. Dit was wel onhandig, want het moest steeds gewogen worden. De oplossing waren muntstukken, die met dezelfde grootte gemaakt werden, zodat de mensen precies wisten hoeveel het waard was (dit kon ook gewogen worden om er zeker van te zijn).

De eerste munten werd in 660 voor christus gemaakt en waren een combinatie van goud en zilver, alleen wist je nooit goed hoeveel goud of zilver erin zat. Het was dus niet duidelijk hoeveel de munten echt waard waren. Vanaf 550 voor christus werden munten daarom van goud of van zilver gemaakt en niet meer gemengd.
Papiergeld werd pas veel later uitgevonden door de Chinezen in de 14e eeuw.
Waarvan is muntgeld gemaakt?
Vroeger werden munten van goud en zilver gemaakt, tegenwoordig niet meer. Goud en zilver werden schaars en dat werd opgelost door ook munten te maken van brons en tegenwoordig van verschillende metalen (nikkel, koper en messing). Zilveren, gouden en bronzen munten worden tegenwoordig niet meer gemaakt.

Wat vind jij ervan dat er geld bestaat? Sommige mensen zeggen dat als het geld op is, bijvoorbeeld in een land, dat er dan gewoon meer geld gemaakt moet worden in de fabriek. Dan is er altijd voldoende geld. Wat denk jij? Zou dat een oplossing zijn om arme mensen te helpen?
De volgende keer zal ik antwoord geven op de vraag of hoe cadeaus geven is ontstaan. Daar moet ik even over nadenken.

Groetjes Jenya